Αν έχεις επισκεφθεί την Κέρκυρα, σίγουρα είδες πόσο αγαπούν οι κάτοικοί της το κουμ κουάτ και διαπίστωσες πόσο διαδεδομένο είναι το εμπόριο των προϊόντων του. Λικέρ με άρωμα από άνθος ή καρπό, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και αρκετά ακόμα είδη, όλα τους προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, βρίσκονται σχεδόν παντού και μοσχοπουλιούνται ως σουβενίρ μιας επίσκεψης στο νησί.
Το παράξενο αυτό δέντρο προέρχεται από τη νότια Κίνα και γενικά προτιμά ένα ζεστό κλίμα. Φυσικά καλλιεργείται εκτεταμένα στην Κέρκυρα από το 1924. Λέγεται, μάλιστα, ότι το έφερε στο νησί ο Βρετανός γεωπόνος Μέρλιν. Μετά από υπουργική απόφαση του 1994, μάλιστα, ανακηρύχθηκε προϊόν ποιότητας προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.
Το παράξενο αυτό δέντρο προέρχεται από τη νότια Κίνα και γενικά προτιμά ένα ζεστό κλίμα. Φυσικά καλλιεργείται εκτεταμένα στην Κέρκυρα από το 1924. Λέγεται, μάλιστα, ότι το έφερε στο νησί ο Βρετανός γεωπόνος Μέρλιν. Μετά από υπουργική απόφαση του 1994, μάλιστα, ανακηρύχθηκε προϊόν ποιότητας προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.
Κουμ Κουάτ στα κινεζικά σημαίνει χρυσό πορτοκάλι και θεωρείται απο τους Κινέζους σύμβολο ευημερίας.
Δεν γίνεται να έρθεις στο νησί και να μην απολαύσεις αυτόν το καρπό σε όλες τις μορφές του… λικέρ, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και σοκολατάκια είναι τα πιο διάσημα που σίγουρα πρεπει να γευτείς αλλά και να γεμίσεις την βαλίτσα σου με μπόλικα βαζάκια, διότι το άρωμα της Κέρκυρας και οι όμορφες αναμνήσεις που πέρασες στο νησί θα σου έρχονται στο μυαλό με κάθε κουταλιά που θα απολαμβάνεις.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πιο σημαντικό μέρος κάθε φρούτου είναι η γεύση του. Το κουμ κουάτ ‘εχει βρώσιμο φλοιό και είναι γνωστό για τη μοναδική και ισχυρή γεύση του. Έχει έναν τέλειο συνδυασμό γλυκού και ξινού που κάνει τα κουμ κουατ μοναδικό. Πολλοί άνθρωποι θα το θεωρούσαν παρόμοιο με ένα πορτοκάλι, ανάλογα με την εμφάνισή του εξάλλου και η κινεζική λέξη για το ‘κουμ κουάτ’ μεταφράζεται σε “χρυσό πορτοκάλι”.
Δεν γίνεται να έρθεις στο νησί και να μην απολαύσεις αυτόν το καρπό σε όλες τις μορφές του… λικέρ, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και σοκολατάκια είναι τα πιο διάσημα που σίγουρα πρεπει να γευτείς αλλά και να γεμίσεις την βαλίτσα σου με μπόλικα βαζάκια, διότι το άρωμα της Κέρκυρας και οι όμορφες αναμνήσεις που πέρασες στο νησί θα σου έρχονται στο μυαλό με κάθε κουταλιά που θα απολαμβάνεις.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ…
Το Κουμ κουάτ είναι ένα δέντρο που ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και δεν ξεπερνά τα 2,5 μέτρα ύψος. Ο καρπός του ωριμάζει το Δεκέμβριο και, όπως και σε άλλα εσπεριδοειδή, από πράσινος γίνεται πορτοκαλί. Έτσι, η καταλληλότερη περίοδος για το μάζεμα είναι από τον Ιανουάριο μέχρι το Φεβρουάριο. Το χρώμα είναι ένας άλλος εξαιρετικός δείκτης ενός τέλεια ώριμου κουμ κουάτ.Το καλύτερο χρώμα είναι το λαμπερό πορτοκαλί χωρίς αποχρωματισμό στο δέρμα. Αν τα κουμ κουάτ έχουν πράσινο ή κίτρινο χρώμα δεν είναι ακόμη ώριμα και γενικά πρέπει να αποφεύγονται. Μόλις μαζευτούν, τα κουμ κουάτ συνήθως δεν θα συνεχίσουν να ωριμάζουν.Ο καρπός είναι πιο μικρός κι από το μανταρίνι, έχει κουκούτσια και τρώγεται με τη φλούδα. Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το πιο σημαντικό μέρος κάθε φρούτου είναι η γεύση του. Το κουμ κουάτ ‘εχει βρώσιμο φλοιό και είναι γνωστό για τη μοναδική και ισχυρή γεύση του. Έχει έναν τέλειο συνδυασμό γλυκού και ξινού που κάνει τα κουμ κουατ μοναδικό. Πολλοί άνθρωποι θα το θεωρούσαν παρόμοιο με ένα πορτοκάλι, ανάλογα με την εμφάνισή του εξάλλου και η κινεζική λέξη για το ‘κουμ κουάτ’ μεταφράζεται σε “χρυσό πορτοκάλι”.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ
Τα κουμκουάτ είναι πηγή βιταμινών C και Α. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 44 mg βιταμίνη C.
Τα κουμκουάτ έχουν ισοδύναμη θερμιδική αξία με εκείνη των σταφυλιών. Τα 100 γρ φρέσκα κουμκουάτ παρέχουν μόνο 71 θερμίδες.
Η υψηλή περιεκτικότητα του κουμκουάτ σε φυτικές ίνες το καθιστούν ευεργετικό για τον έλεγχο της όρεξης και τον διαρκή κορεσμό. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων κουμκουάτ περιέχει περίπου 6,5 γραμμάρια φυτικών ινών.
Τα κουμκουάτ προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινολικών ενώσεων και φλαβονοειδών), όπως το καροτένιο, η λουτεΐνη, οι τανίνες, η ζεαξανθίνη, κλπ.
Επιπλέον, η φλούδα κουμκουάτ αποτελείται από πολλά σημαντικά αιθέρια έλαια, όπως λιμονένιο, πινένιο, α-bergamotene, καρυοφυλλένιο, α-humulene και α-muurolene. Όλες μαζί αυτές οι ενώσεις προσδίδουν στον καρπό των εσπεριδοειδών το ιδιαίτερο άρωμα.
Το κουμκουάτ είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ. Αυτές οι βιταμίνες λειτουργούν ως συµπαράγοντες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.
Επίσης το κουμκουάτ είναι μέτρια πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος, σελήνιο και ψευδάργυρος. (Το ασβέστιο είναι το κυριότερο στοιχείο που απαιτείται για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών).
ΠΩΣ ΝΑ ΦΑΣ ΤΑ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ
Μπορείς να φτιάξεις γλυκό του κουταλιού, λικέρ και μαρμελάδα αυτά είναι τα πιο διάσημα εδέσματα στο νησί μου, όμως με τον καιρό τα κουμ κουατ μπήκαν σε πολλές συνταγές για σαλάτες ή αλμυρά πιάτα που φυσικά τα απογειώνουν.Εκτός από γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα και λικέρ, το φρέσκο κουμ κουάτ ταιριάζει πολύ σε πράσινες σαλάτες, που δίνει χρώμα και πλούσιο άρωμα, σε φρουτοσαλάτες και γλυκίσματα, γαρνίρει κρύα πιάτα και αρωματίζει κοκτέιλ με τζιν ή βότκα