Η ορμόνη δρα ως καταλύτης για τη διαφοροποίηση των κυττάρων του στελέχους σε ριζικές καταβολές, από τις οποίες αναπτύσσεται το νέο ριζικό σύστημα. Επί
Φτιάξτε ορμόνη ριζοβολίας φυσικά στο σπιτί - Περι Υγείας και Ομορφιάς

Η ορμόνη δρα ως καταλύτης για τη διαφοροποίηση των κυττάρων του στελέχους σε ριζικές καταβολές, από τις οποίες αναπτύσσεται το νέο ριζικό σύστημα. Επίσης, οι ορμόνες προστατεύουν τα μοσχεύματα από επιβλαβείς μύκητες και παθογόνα που μπορεί να μολύνουν το μόσχευμα κατά τη διαδικασία κοπής.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε από αυτές που θα σας προτείνουμε, μην βυθίζετε τα μοσχεύματα απ ‘ευθείας μέσα στο δοχείο που έχετε την ορμόνη ριζοβολίας. 

Οι χυμοί του φυτού στην άκρη της κοπής θα αλλοιώσουν την ποιότητα της ορμόνης που μένει στο δοχείο. Αντιθέτως, γεμίστε ένα βάζο ή κυπελάκι με το υπόστρωμα ριζοβολίας, κάντε μια μικρή λακκούβα και ρίξτε μέσα μια μικρή ποσότητα της ορμόνης, ώστε να μείνει φρέσκια και να υποδεχθεί το μόσχευμα, όταν το φυτέψετε.


Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει πάνω από 30 ιχνοστοιχεία που είναι ευεργετικά για την ανάπτυξη των φυτών. Μην το παρακάνετε όμως, γιατί το ξίδι έχει ζιζανιοκτόνες ιδιότητες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι ένα μείγμα ρίχνοντας 3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο σε τέσσερα λίτρα νερό. Βρέξτε την άκρη του μοσχεύματός σας με αυτό και στη συνέχεια φυτέψτε το στο κυπελάκι με το υπόστρωμα ριζοβολίας


Κανέλα.

Η κανέλα έχει την ικανότητα να σκοτώνει μύκητες και βακτήρια, έτσι θα βοηθήσει τα μοσχεύματα να μείνουν προστατευμένα από ασθένειες ενώ ριζοβολούν. Μπορείτε να συνδυάσετε τις τεχνικές και να σαλιώσετε την άκρη του μοσχεύματος ή να το βυθίσετε σε τσάι ιτιάς και στη συνέχεια να προσθέσετε την κανέλα. Επίσης, η κανέλα μπορεί να ελαχιστοποιήσει την τήξη φυταρίωνόταν μεγαλώνετε φυτά από σπόρο.


Μέλι

Το μέλι είναι επίσης φυσικό αντι-βακτηριακό και θα ωφελήσει τα νέα μοσχεύματα σας. 
 
Για να φτιάξετε ορμόνη ριζοβολίας με μέλι, κάντε αυτά τα απλά βήματα:
α) Βράστε 2 φλιτζάνια νερό
β) Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας μέλι
γ) Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και τοποθετήστε το σε ένα βάζο κλείνοντας το καπάκι.

Αποθηκεύστε το μέλι σε σκιερό χώρο μακριά από το φως. Θα διαρκέσει περίπου 2 εβδομάδες. Για να χρησιμοποιήσετε, βρέξτε την άκρη των μοσχευμάτων με το διάλυμα και ύστερα φυτέψτε τα στο υπόστρωμα ριζοβολίας.

Φαίνεται ότι η διευκόλυνση της ριζοβολίας προέρχεται από την προσθήκη υδατανθράκων. 
Το μέλι βοηθά τα μοσχεύματα να προφυλαχθούν από βακτήρια και μυκητιάσεις, επιτρέποντας τα να παραμείνουν υγιή και ισχυρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε και να έχουν μια καλή ευκαιρία για να ριζοβολήσουν. 

Τα μοσχεύματα σας πρέπει να είναι από 6-12 εκατοστά σε μήκος και κομμένα σε γωνία 45 μοιρών. Τα βουτάτε στο μίγμα και τα φυτεύετε σε γλαστράκια που έχετε ετοιμάσει. Είναι σημαντικό να κρατάτε το χώμα νωπό, μέχρι να πετάξουν μάτια.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ

α.) Βρέθηκε ότι η εμβάπτιση των άκρων των μοσχευμάτων για 2-3 ημέρες σε διάλυμα 10% ζάχαρης σε νερό ευνοεί την ριζοβολία.
β.) Καλά αποτελέσματα επίσης επιτυγχάνονται με εμβάπτιση για 24 ώρες σε διάλυμα 25% μελιού σε νερό.
Και στις 2 αυτές περιπτώσεις φαίνεται ότι η διευκόλυνση της ριζοβολίας προέρχεται από την προσθήκη αυτών των υδατανθράκων.
γ.) Η ριζοβολία των μοσχευμάτων διευκολύνετε με απλό εμβάπτισμα αυτών σε οινόπνευμα 5% ή σε διαλύματα των βιταμινών Β1 και Β6.


Το μέλι ως ορμόνη ριζοβολίας

Το μέλι βοηθά τα μοσχεύματα να προφυλαχθούν από βακτήρια και μυκητιάσεις, επιτρέποντας τα να παραμείνουν υγιή και ισχυρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε και να έχουν μια καλή ευκαιρία για να ριζοβολήσουν.

1 μέρος αγνό μέλι.
3 μέρη βραστό νερό.

Βάζετε το μέλι στο βραστό νερό, το ανακατώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα αεροστεγές δοχείο και είναι έτοιμο προς χρήση, ενώ μπορεί να αποθηκευτεί σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Τα μοσχεύματα σας πρέπει να είναι από 6-12 εκατοστά σε μήκος και κομμένα σε γωνία 45 μοιρών. Τα βουτάτε στο μίγμα και τα φυτεύετε σε γλαστράκια που έχετε ετοιμάσει.
Είναι σημαντικό να κρατάτε το χώμα νωπό, μέχρι να πετάξουν μάτια.

Λέγεται ότι ένας σωστός αρκετά αποτελεσματικος τρόπος είναι να βουτήξουμε τα μοσχεύματα που θέλουμε να ριζώσουν μέσα σε μιγμα που έχουμε ανακατέψει μέλι με νερό και όχι σε σκέτο μέλι. Το μιγμα το φτιάχνουμε με ζεστό νερό (ομογενοποιηση) σε αναλογία 1 μέρος μέλι 3 μέρη νερό.







Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: agro-themata
Περι Υγείας και Ομορφιάς

Περι Υγείας και Ομορφιάς

Φροντίζουμε τον εαυτό μας με προϊόντα που μας δίνει απλόχερα η φύση.