Ο καιρός αυτή την περίοδο είναι αρκετά επικίνδυνος ώστε να «κολλήσουμε» κάποια εποχική ασθένεια, όπως γρίπη ή κρυολόγημα, γιαυτό αποφασίσαμε να δούμε κάποιες συνταγές με θεραπευτικά βότανα που είναι κατάλληλα για κρυολόγημα και γρίπη.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες βασικές αρχές που προτείνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, για την πρόληψη της γρίπης όπως να πλένεται τακτικά και πολύ καλά τα χέρια σας και να μην είστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα, ακόμα, όταν φτερνίζεστε να κλείνετε την επιφάνεια του στόματος σας με το χέρι ακουμπώντας την περιοχή του αγκώνα.
Υπάρχουν όμως και κάποιες λύσεις που με τη βοήθεια των βοτάνων μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι ο οργανισμός να αποκτήσει περισσότερες αμυντικές ικανότητες. Είναι κατάλληλα βότανα για κρυολόγημα και γρίπη που θα κρατήσουν τους δυσάρεστους ιούς μακριά από τον οργανισμό μας.
Καταπολεμήσετε τη γρίπη με ριγανέλαιο και πολλά ακόμα βότανα για κρυολόγημα
Κατά τα πρώτα σημάδια εμφάνισης της γρίπης όπως συνάχι, πόνο στον λαιμό και βήχα, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Βάλτε 2 σταγόνες ριγανέλαιο σε ένα ποτήρι νερό κάθε 2 – 3 ώρες και κάνετε γαργάρες με αυτό. Μπορεί να μη σας αρέσει η γεύση του ή ακόμα και η μυρωδιά του, όμως έχει αντιβακτηριδιακές και αντιικές ιδιότητες που θα αποτρέψουν στη νόσο να αναπτυχθεί πλήρως.
Σκόρδο ένα από τα κατάλληλα βότανα για κρυολόγημα
Το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μια σειρά από μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το λαμβάνοντας κανονικές δόσεις σκόρδου, ο οργανισμός τους ήταν σε καλύτερη θέση για να αποκρούσουν ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2001, εθελοντές πήραν ένα καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου και εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης γρίπης και κρυολογήματος, σε σχέση με τους ασθενείς που έπαιρνα (placebo). Μπορείτε να φτιάξετε ένα λάδι σκόρδου ή ακόμα και να μασήσετε μια σκελίδα σκόρδο μια φορά την ημέρα, οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου το κατατάσσουν ως ένα από τα κατάλληλα βότανα για κρυολόγημα και γρίπη.
Ακόμα ένας τρόπος, είναι να ψιλοκόψετε μια σκελίδα και να την ανακατέψετε μαζί με μέλι, θα έχει υπέροχη γεύση και πολύ καλά αποτελέσματα. Προσθέτοντας σκόρδο στη μαγειρική σας, δεν είναι σίγουρο ότι θα έχετε την ίδια προστασία και αποτελεσματικότητα κατά των ιώσεων.
Θυμάρι για τη γρίπη
Κρατήστε μια μικρή ποσότητα από αιθέρια έλαια θυμαριού ή αποξηραμένο θυμάρι, για να είστε σε ετοιμότητα και να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που αρρωσταίνετε από γρίπη ή από το κοινό κρυολόγημα. Το θυμάρι έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, γεγονός που το καθιστά αποτελεσματικό για το βήχα.
Μπορείτε ακόμη να ετοιμάσετε ένα ρόφημα θυμαριού, απλά προσθέτοντας σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, 2 κουταλιές φρέσκο θυμάρι, αφήστε το για δέκα λεπτά πριν το πιείτε. Ακόμα μπορείτε να κάνετε εισπνοές με τον ατμό από τα αιθέρια έλαια θυμαριού: Σε ένα μπολ βάλτε καυτό νερό και προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων θυμαριού, σκεπαστείτε με μια πετσέτα πάνω από το μπολ και κάντε εισπνοές. Η εισπνοή του ατμού θα σας βοηθήσει στην απόχρεμψη της βλέννας από το στήθος, και θα μαλακώσει το λαιμό σας.
Αυτά ήταν μερικά βότανα για κρυολόγημα και γρίπη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε φορά που τα συμπτώματα τις ασθένειας είναι σε πρώιμο στάδιο, σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν δείτε ότι τα συμπτώματα παραμένουν για αρκετές ημέρες.
via