Μπορούμε πολύ εύκολα και οικονομικά, να φτιάξουμε υγιεινούς, σπιτικούς κύβους λαχανικών.
Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικούς κύβους λαχανικών - Περι Υγείας και Ομορφιάς

Μπορούμε πολύ εύκολα και οικονομικά, να φτιάξουμε υγιεινούς, σπιτικούς κύβους λαχανικών. 

Δεν υπάρχει τέλος στο είδος και τον αριθμό των υλικών, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τους δικούς μας, σπιτικούς κύβους λαχανικών. 

Κρεμμύδια, καρότα, σκόρδα, πράσα, πατάτες, σέλινο, μαϊντανός, μανιτάρια, μπρόκολα, κολοκυθάκια, πιπεριές, σπανάκι, αρακάς, ντομάτες κ.α.

Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα λαχανικά, που επιλέξατε, καθαρά και πολύ καλά πλυμένα. Προσθέστε νερό, μόλις που να τα σκεπάζει. 

Βράστε τα λαχανικά σκεπασμένα, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά και αρωματικά φυτά (δυόσμος, ρίγανη, δάφνη κ.α.) και αφήστε τα να βράσουν άλλη μισή ώρα σε δυνατή φωτιά, με ανοιχτή την κατσαρόλα, να εξατμιστεί όσο περισσότερο νερό γίνεται. 

Σουρώστε τον ζωμό μέσα από μια σίτα, πιέζοντας τα λαχανικά, να βγάλουν όλο το ζουμί τους. Αυτό το βήμα είναι ουσιώδες για να είναι ο ζωμός διάφανος και επομένως κατάλληλος για πολλές χρήσεις. Πετάξτε τα λαχανικά, αδειάστε τον ζωμό σε παγοθήκες και βάλτε τον στην κατάψυξη. 

Θα διατηρηθεί εκεί, περίπου 2 μήνες. Βγάζετε τους “κύβους” όταν τους χρειάζεστε, να θυμάστε όμως ότι έχουν αλάτι.

Πλεονέκτημα: Μια πολύ υγιεινή επιλογή, που αντικαθιστά τους έτοιμους κύβους και παράλληλα αξιοποιεί υλικά, που θα πετάγαμε.


Ένας δεύτερος τρόπος είναι ο εξής:

Θα χρειαστείτε:
2 καρότα
3 μέτριες ντομάτες
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
500 γρ κολοκυθάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης
1 πράσινη πιπεριά κέρατο
1 κλωναράκι σέλερι
1 ματσάκι μαϊντανό
100 γρ σελινόριζα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμά)
1/2 κ.γ. πιπέρι

Καθαρίζουμε και πλένουμε όλα τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τη σελινόριζα και το σέλερι, και χοντροκόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά.

Ρίχνουμε όλα τα λάχανικά σε μία κατσαρόλα, εκτός απο τον μαϊντανό. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι. Δεν βάζουμε νερό.

Περιμένουμε 20 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. 

Στη συνέχεια μεταφέρουμε τα λαχανικά σε μούλτι, προσθέτουμε το αλάτι, την κιτρινόριζα, το πιπέρι και τον μαϊντανό, και τα αλέθουμε όλα μαζί.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία πλατιά κατσαρόλα ή τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά για να εξατμιστούν τα πολλά υγρά, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα.

Μόλις εξατμιστούν τα υγρά αποσύρουμε απο τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Σε ένα ταψί ή φόρμα, τοποθετούμε μεμβράνη και στρώνουμε μέσα το μείγμα μας σε πάχος ενός δαχτύλου και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη μεμβράνη. 

Μεταφέρουμε στον καταψύκτη για να παγώσει και στη συνέχεια κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα διατηρούμε στην κατάψυξη. 

Δείτε το σχετικό βίντεο





Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: enallaktikidrasi Γινε αυταρκης 
Περι Υγείας και Ομορφιάς

Περι Υγείας και Ομορφιάς

Φροντίζουμε τον εαυτό μας με προϊόντα που μας δίνει απλόχερα η φύση.